Chogokin - De Stijl fietsroute

Chogokin
Piet Mondriaan werd op 7 maart 1872 geboren aan de Kortegracht 11 in Amersfoort. Daar is nu het Mondriaanhuis. Als Mondriaan de mens zou hebben geabstraheerd, zoals hij deed met de boom, zou dan een dergelijke gestalte zijn ontstaan? Het is een figuur op twee benen, ge-maakt in wit met de primaire kleuren rood en blauw.

Tellegen noemde dit beeld Chogokin, wat zoiets betekent als supermetaal. De naam werd in de jaren zeventig gebruikt voor een nieuwe lijn van Japanse robotspeeltjes. Dat werd een ware rage onder verzamelaars. Tellegen is zo’n verzamelaar. Chogokin nodigt ons met zijn hand boven zijn hoofd uit om de verzameling van tien beelden langs de fietsroute te gaan ontdekken.

Boris Tellegen
Kunstenaar Boris Tellegen (1968) kreeg de opdracht om een ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld te visualiseren op de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldbe-roemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Adres

Barchman Wuytierslaan
Amersfoort