Constructie - De Stijl fietsroute

Constructie
De architecten van De Stijl hadden een groot geloof in de moderne tijd. Nieuwe technieken zoals beton zouden het mogelijk maken efficiënte en hygiënisch verantwoorde woningen, scholen, fabrieken en kantoren te bouwen voor iedereen.

Dit beeld, gemaakt van beton, is typerend voor het werk van Boris Tellegen. Hij maakt gebruik van isometrie, een methode om ruimtelijke vormen in een plat vlak weer te geven. Deze zuil is weliswaar ontworpen op de computer, maar uiteindelijk in de werkplaats van de beton-fabriek handmatig opgebouwd. Stukken beton lijken over elkaar heen te schuiven. De structuren van de bekisting zijn zichtbaar.

Boris Tellegen
Kunstenaar Boris Tellegen (1968) kreeg de opdracht om een ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld te visualiseren op de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldberoemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Adres

Fornheselaan
Den Dolder