Domplein

Het levendige Domplein is het hart van Utrecht. Hier, aan de voet van de imposante Domtoren, ligt de oorsprong van Utrecht. Het is plek waar het Tour-peloton onder de Domtoren doorfietste, en waar de Romeinen de basis voor Utrecht legden met het fort Castellum Traiectum.

Hier kun je je onderdompelen in 2000 jaar geschiedenis met DOMunder, een ondergrondse ontdekkingstocht vol archeologische schatten. Ook de gotische Domkerk, waar de beeldenstorm nog tastbaar is, mag je niet overslaan. Liever met je hoofd in de wolken? Beklim dan de 465 traptreden van de ‘Dom’ en geniet van een spectaculair uitzicht. Op het Domplein vind je daarnaast een hoop gezellige restaurants, kroegjes én het centrale informatiepunt van de stad. Bij VVV Utrecht ben je aan het juiste adres voor tickets, tours en typisch Utrechtse souvenirs.

Wanneer je houdt van historische locaties met een mooi verhaal dan moet je de volgende drie locaties zeker bezoeken.

Domtoren
Het symbool van Utrecht is natuurlijk de ruim 600 jaar oude Domtoren: de hoogste toren van Utrecht.

Een mooie gelegenheid om de stad Utrecht op een heel andere manier te leren kennen is door de Domtoren te beklimmen. Een ervaren gids neemt je via de 465 traptreden mee naar de top van de hoogste kerktoren van Nederland, en vertelt je de mooiste verhalen over dit bijzondere bouwwerk. Halverwege sta je oog in oog met de monumentale klokken die een totaal gewicht van maar liefst 32.000 kilo hebben. Een verdieping hoger bevindt zich de prachtige zeventiende-eeuwse Hemony beiaard, en vanaf de torentransen op 70 en 95 meter heb je tenslotte een spectaculair uitzicht over zowel de stad als de provincie Utrecht.

Meer informatie over een bezoek aan Domtoren.

DOMunder
DOMunder is de nieuwe historische attractie in Utrecht voor jong en oud. Daal af onder het Domplein en ga op een ondergrondse ontdekkingstocht langs de 2000 jaar oude geschiedenis van Utrecht.

Ontdek het Romeinse verleden van Utrecht, evenals de roemrijke middeleeuwen. Pak de slimme zaklamp, luister naar de spannende verhalen en bewonder de archeologische schatten. Beleef de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk instortte en ontdek hoe het huidige Domplein is ontstaan.

Boek vooraf je tickets voor DOMunder

Domkerk
De monumentale Domkerk is het stralende middelpunt van het Domplein. Ooit was deze bijzondere gotische kerk een stuk groter, en was de kerk met een brug verbonden aan de Domkerk. Maar door een woeste tornado stortte het middenschip in en ook de geschiedenis heeft diepe sporen achtergelaten: Tijdens de beeldenstorm in 1580 werden beeldhouwwerken vernield en alle Rooms-Katholieke elementen verwijderd.

Toch blijft de Domkerk een indrukwekkend bouwwerk. De kerk staan een aantal rijk versierde grafmonumenten en zit vol met bijzondere details.

De Domkerk heeft haar functie als kerk nooit verloren en is dagelijks te bezoeken voor een rondleiding, of een moment van stilte en bezinning.

Meer informatie over een bezoek aan Domkerk

Agenda

 • 15
  jul
  2022
  14
  jan
  2026

  Domplein Highlights Tour

  Ontdek in het fascinerende verhaal van 2000 jaar Domplein. Ontdek de verborgen verhalen van de Domkerk, duik de opgraving in van DOMunder, dwaal door de resten van het Paleis Lofen en beklim de iconische Domtoren tot 25 meter.
 • 28
  nov
  2022
  28
  nov
  2024

  Stadstour virtuele gids Domplein

  Ga met de virtuele gids Robin 2000 jaar terug in de tijd op en rondom het kloppend hart van Utrecht. Ontdek hoe het Domplein is uitgegroeid van Romeins fort naar ontmoetingsplek in de stad.
 • 28
  apr
  2023
  2
  mei
  2030

  Utrecht Photo Challenge

  Verken Utrecht op een ludieke manier: gewapend met een kaart en een polaroidcamera, verdien je punten door modelfoto's te recreëren.

Adres

Domplein 10
3512 JC Utrecht

Gerelateerde collecties