Louis Hartlooper Complex

Utrecht is een echte filmstad, en het barst er van de bioscopen met een bijzonder verhaal. Ook het Louis Hartlooper Complex, gelegen in het Museumkwartier, is geen uitzondering. Hier komen films, festivals, horeca en evenementen samen.

Oud politiebureau
Het filmhuis is gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Utrecht, dat 1928 werd gebouwd als politiebureau. Het is nagenoeg het enige gebouw in Utrecht dat qua bouwstijl refereert aan de Amsterdamse School, en werd daarom in 2001 officieel op de Rijksmonumentenlijst opgenomen.

In het jaar 1999 kwam het pand leeg te staan en moest er een nieuwe (culturele) bestemming worden bedacht. Twee jaar later besloot de gemeente dat de plannen voor het Louis Hartlooper Complex door konden gaan. Met inachtneming van de historische betekenis werd het monumentale pand verbouwd tot het filmtheater zoals we dat nu kennen. Het markante exterieur bleef onveranderd, maar ook aan de binnenkant zijn veel bijzondere details behouden gebleven. 

Bioscoop en restaurant
Het Louis Hartlooper Complex is sindsdien niet meer weg te denken uit Utrecht. Er zijn vier filmzalen waar voornamelijk arthouse films worden vertoond, en al in het eerste jaar werd het filmhuis gekroond tot beste bioscoop van Nederland. Het complex bestaat verder nog uit een café en restaurant waar je voor of na de film kutn genieten van een kop koffie, gebak, lunch, borrel of diner. Het zonnige terras is ook een aanrader! Er wordt uitsluitend met 100% biologisch vlees en eerlijke ingrediënten gekookt, en de focus ligt daarnaast op het werken met seizoens- en streekproducten.

hartlooper.nl