Spiegel - De Stijl fietsroute

Spiegel
Toen Boris Tellegen voor het eerst zelf deze route fietste, viel het hem op dat er veel verschillende landschappen te zien zijn. Het gevoel van een begin, midden en eind ontbreekt echter. Om de route een identiteit te geven, bedacht hij dat er tenminste tien beelden moesten staan, van een flink formaat. Daarnaast zouden de beelden ook iets moeten vertellen over de omgeving.

Dit beeld doet dat enerzijds heel letterlijk, omdat het door de spiegeling verdwijnt in het landschap. Anderzijds verwijst het chroomstaal ook naar de high tech-wereld van de naastgelegen voormalige militaire vliegbasis Soesterberg. De zwarte ‘jaarringen’ vormen het jaartal 1917 in hexadecimale notatie.

Boris Tellegen
Kunstenaar Boris Tellegen (1968) kreeg de opdracht om een ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld te visualiseren op de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldbe-roemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Adres


Soest