Utopie - De Stijl fietsroute

Utopie
De kunstenaars van De Stijl geloofden in een nieuwe, betere wereld. Kunst speelde in dat utopische denken een belangrijke rol. De mensheid zou een grote vooruitgang kunnen door-maken door technische, wetenschappelijke, sociale en artistieke vernieuwingen. Het univer-sele zou het gaan winnen van het individuele.

Tellegen verstopte het woord utopie in dit beeld van cortenstaal, een materiaal dat bekend staat om zijn typische bruine roestkleur. Zal dit ideaal ooit werkelijkheid worden? Of is die vooruitgangsgedachte aan slijtage onderhevig? Vandaag de dag spelen er weer nieuwe vraagstukken, bijvoorbeeld onze omgang met het milieu.

Boris Tellegen
Kunstenaar Boris Tellegen (1968) kreeg de opdracht om een ontmoeting tussen Mondriaan en Rietveld te visualiseren op de fietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. Tellegen brak in de jaren negentig door als graffitikunstenaar onder de naam Delta. Zijn graffiti werden wereldbe-roemd door hun unieke composities met een 3D- effect. Tellegen knipt, snijdt en stapelt zijn collages tot reliëfs en sculpturen. Inmiddels is zijn kunst werkelijk 3D geworden.

Adres

Monnikenboschweg
Amersfoort