Wat is er te zien

Er is ontzettend veel te zien langs de oevers van de singel. Naast de mooie stadsparken vind je er ook bijzondere gebouwen. Maak eens een wandeling rond de singel en ontdek al het moois. Deze wandeling bestrijkt ongeveer 6 kilometer.

Ontdek de singel

Kasteel Vredenburg

Restanten van het kasteel Vredenburg zijn te zien onder de stadskamer van Hoog Catharijne. Het kasteel uit de 16e eeuw werd gebouwd in opdracht van Karel V. Na het vertrek van de Spanjaarden door de Utrechtse bevolking afgebroken.

Sterrenburg

Bastion Sterrenburg: is een bastion uit de 16e eeuw. Geschutkelders voor 8 kanonnen die flankvuur langs de stadsmuur konden geven. Hoewel het grotendeels was afgebroken, zijn de restanten bewaard gebleven en te zien in het Zocherpark.

Westerkerk

Een sterk staaltje van nieuw gebruik van een oud gebouw. Deze voormalige kerk werd in 1891 gebouwd met het gezicht naar de singel. Na een grote verbouwing is het gebouw in gebruik als hotel, restaurant en cultuurpodium.

Zocherpark

De aanleg van de singelplantsoenen startte in 1830. De aanleg van het park duurde ruim 40 jaar. Vanaf 1850 werkte Louis Paul Zocher mee met zijn vader bij de aanleg van het park. Het nieuwe gedeelte van het Zocherpark wordt zo ingericht, in de geest van J.D. Zocher Jr., dat het ook komende winter groen is.

De singel is rond | Ontdek Utrecht

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg was een van de eerste grote projecten toen werd begonnen met de aanpak van het Stationsgebied aan de centrumkant. Nu eindigt het singelavontuur daar bijna voor de deur. Dat cirkeltje is dan dus ook rond. Het poppodium heeft inmiddels een terras aan het water.