Ode aan
de Hollandse
Waterlinies

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het westen van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de doorgangspaden bewaakten.

Lange tijd mocht het linielandschap niet worden bebouwd. Daardoor ontstond een open landschap van natuur, akkers en weilanden. Een onontdekt gebied met rust en ruimte, vol verhalen en bijzondere objecten. Met unieke flora en fauna in de natuurgebieden op en rond de forten. Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. De Hollandse Waterlinies ontbreken hierbij uiteraard niet. Ontdek het prachtige linielandschap dat uitnodigt tot vervoering en verwondering.

UNESCO Werelderfgoedlijst

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft zijn felbegeerde plekje op de Unesco Werelderfgoedlijst gekregen. Het vroegere militaire verdedigingswerk, gebouwd tussen 1815 en 1940, loopt voor een groot deel door de provincie Utrecht. De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen gaan verder als één werelderfgoed: de Hollandse Waterlinies.

Hollandse Waterlinie

Waterlinie Kunstroutes

Fiets en wandel deze zomer in de Hollandse Waterlinies langs kunst en cultuur. Laat je verrassen door land art, installatiekunst, tentoonstellingen, musea, muziek en de bijzondere militaire bouwwerken in het waterlinielandschap. De kunst objecten en activiteiten vertellen en onthullen delen van het verhaal van het landschap van de Hollandse Waterlinies. Er zijn 15 fiets en wandel routes die verschillende kunst en cultuur locaties met elkaar verbinden.

ode aan de hollandse waterlinie

Beschilderde bunker

In het Noorderpark Ruigenhoek vind je een bijzonder object. Een volledig beschilderde groepsschuilplaats uit 1940 verbeeldt hoe soldaten de schuilplaats gebruikten tijdens oorlogsdreiging. Je vindt de bunker in de buurt van Fort de Gagel.

Pop-up restaurant SterkWater

SterkWater - Nieuwe Hollandse Waterlinie
Fort Rijnauwen - 5 t/m 15 aug

Ontdek Fort Rijnauwen en geniet van het 5-gangendiner inclusief drankarrangement, koffie/thee en een avond met muziek en beleving voor €84,95 p.p.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Fort bij Abcoude - data volgt nog

Het pop-up restaurant Sterk Water slaat na een paar succesvolle edities in de provincie Utrecht, haar kampement op in het hele gebied van de Hollandse Waterlinies. Sterk Water vertelt de verborgen geheimen van de Hollandse Waterlinies.

Fortensafari's

Ga op fortensafari en beleef een spannend avontuur waarbij je de meest bijzondere plekken in de Hollandse Waterlinies ontdekt. Er zijn safari’s voor kids en voor (jong)volwassenen. Voor sommige safari’s is het belangrijk dat je in goede conditie bent en niet bang om vies te worden. Je trekt door moerassen, komt grote grazers tegen en sommige safari’s zijn in de avond. De safari’s worden begeleid door de boswachter ter plekke.

Hollandse Waterlinie

Ontdek meer activiteiten

Hollandse Waterlinie
Waterlinie Wandeltochten

De Utrechtse Waterlinie Wandeltocht is een wandelevenement dat je niet wilt missen! De wandeltocht voert je langs de vele mooie forten en het waterlinielandschap rondom Utrecht.

Hollandse Waterlinie -Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Hollandse Waterlinies door een andere bril

Ontdek het waterlinie landschap door een 3D bril! Er is van alles te zien, van kleine beestjes tot doorkijkjes en van open landschap tot waterwerken. Leer de Hollandse Waterlinies nog beter kennen.

Geheim Water
Podcast Geheim Water

Geheim Water is een 8D podcast over het belang van het water in het verleden, heden en de toekomst van Nederland. Sluit je ogen en stap in een andere wereld! Beluister Geheim Water in je favoriete podcast-app.

Fortenfestival

Tijdens het fortenfestival van 3 t/m 12 september is het groot feest in de Hollandse Waterlinies. Alle activiteiten tijdens deze feestweek staan in het teken van de geheimen van de waterlinie. Speel mee in een spannende escaperoom is, ontdek samen met een gids de geheime plekken op een fort of speel een speciaal smokkelaarsspel.

Hollandse waterlinie
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Ode aan het Landschap

Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het Landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. Lees meer over themajaar Ode aan het Landschap in de rest van Nederland.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Ode aan de Hollandse Waterlinies

De Hollandse Waterlinies zijn onderdeel van het themajaar Ode aan het Landschap. Ontdek het prachtige linielandschap dat uitnodigt tot vervoering en verwondering.

Ontdek de forten in Utrecht

Meer lezen over welke forten er allemaal te ontdekken zijn van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Robuuste locaties in een 85 km lang lint, met zo’n 45 forten, twee kastelen en zes vestingen, verbonden door wandel-, fiets- en vaarroutes.