Flora’s Hof

In het midden van het Middeleeuwse centrum van Utrecht, pal onder de Dom, ligt Flora’s Hof. Een bijna vergeten stukje historie: Ooit stond hier het Bisschoppelijk Paleis, later werd het een kwekerij. Inmiddels is het één van de mooiste plekjes van de binnenstad.

Historie
Flora’s Hof ligt op de plek waar honderden jaren het Bisschoppelijk Paleis van Utrecht heeft gestaan. Nadat  in 1580 de openlijke uitoefening van het rooms-katholieke geloof in Utrecht werd verboden en het paleis in de jaren erna verwaarloosd raakte, werd het in 1803 gesloopt.

Na de sloop begon Hendrik van Lunteren op dezelfde plek een plantenhandel. Op het terrein verrezen plantenkassen en een oranjerie, waar onder andere vruchtenbomen en exotische gewassen in werden gekweekt. Familie van Van Lunteren hield de plantenhandel nog twee generaties langer in stand, maar moest het bedrijf in 1911 verkopen. In 1934 sluit het bedrijf definitief haar deuren.

In de jaren daarna wordt het kleine hofje vergeten en verwaarloosd. Het duurt nog tot 2008 tot de tuin een opknapbeurt krijgt en opnieuw wordt ingericht. Nu wordt het mooie hofje onderhouden door vrijwilligers.

De tuin   
De huidige tuin is geïnspireerd op de 19e eeuwse tuinstijl en een eerbetoon aan de vroegere kwekerij. De kuipen refereren aan de vroegere oranjerie en overal groeien historische bloemenrassen.

Naast planten en bloemen valt er nog meer te zien in Flora’s Hof. Zo hangt er een oude foto waarop de kwekerij van Van Gendt te zien, de opvolger van de familie Van Lunteren. De foto geeft een goed sfeerbeeld van hoe de tuin er rond 1925 uitzag.  Tegen de muren van het huidige binnenterrein hangen reliëfs met voorstellingen uit het leven van Sint Maarten, beschermheilige van de Dom en de stad.  In het oude woonhuis en de oranjerie van Hendrik van Lunteren is nu de boekwinkel Libris gevestigd.

Algemene informatie

maandag10:00 - 17:00 uur
dinsdag10:00 - 17:00 uur
woensdag10:00 - 17:00 uur
donderdag10:00 - 17:00 uur
vrijdag10:00 - 17:00 uur
zaterdag10:00 - 17:00 uur
zondag10:00 - 17:00 uur

Open

Maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Flora's Hof

Domplein 0 0
3512 JC Utrecht

Contact

Gerelateerde collecties

Tip van