Museum Catharijneconvent

Het Museum Catharijneconvent is hét museum voor religieuze kunst in Utrecht. Het museum vertelt het fascinerende verhaal van het heden en verleden van het christendom in Nederland. Met een collectie van zowel protestantse als katholieke kunst- en cultuurvoorwerpen is het museum uniek in de wereld.

Collectie
De collectie bestaat uit een groot aantal bijzondere (kunst)historische objecten, daterend vanaf de vroege middeleeuwen tot de 21e eeuw. Zo vind je er onder meer schilderijen van Rembrandt, Pieter Saenredam en Jan van Scorel, relieken, videokunst van onder meer Guido van der Werve, beelden van heiligen, eeuwenoude manuscripten, een metershoog glas-in-loodraam van Marc Mulders en alles over onze religieuze feestdagen zoals Kerst, Pasen en Sinterklaas.

Historie
Het Museum Catharijneconvent is gevestigd in een prachtig klooster uit de middeleeuwen, op loopafstand van de Dom. Het klooster en de bijbehorende Catharijnekerk zijn gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië, de patroonheilige van de Johannieters. 

Het klooster werd in de 15e eeuw gebouwd door de karmelieten, maar wordt in het jaar 1528 eigendom van de Johannieters. Zij voltooien het klooster en geven het haar naam. De slaapzaal wordt omgebouwd tot ziekenzaal. Met 24 bedden het grootste ziekenhuis van de stad en de voorloper van het huidige Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Na de sluiting van het ziekenhuis in 1811 krijgt het complex verschillende bestemmingen, tot het in 1972 onderdak geeft aan het nationale museum voor de geschiedenis van het christendom in Nederland.  Na een grondige verbouwing waarbij veel aandacht is besteed aan de oorspronkelijke functie van het gebouw wordt het museum in 1979  officieel geopend.

catharijneconvent.nl

Algemene informatie

dinsdag10:00 - 17:00 uur
woensdag10:00 - 17:00 uur
donderdag10:00 - 17:00 uur
vrijdag10:00 - 17:00 uur
zaterdag11:00 - 17:00 uur
zondag11:00 - 17:00 uur

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.

Adres

Museum Catharijneconvent

Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Contact