Museum voor het Kruideniersbedrijf

Zodra je dit pittoreske kruideniersmuseum binnenstapt waan je je enkele honderden jaren terug in de tijd. Denk aan Betje Boerhave, de beroemde Utrechtse kruideniersvrouw uit de 19e eeuw, en hoe zij aan de oude toonbank stond tussen de lekkernijen van toen. Het museum is in 1970 opgericht en geeft een goede indruk van de Nederlandse kruidenierswinkels van rond 1850.

Er zijn tentoonstellingen, maar je kunt er ook snoepgoed en producten van vóór de komst van supermarkten kopen. Waaronder griesmeel, polkabrokken, Ulevellen en (kerk)pepermuntjes; en alles natuurlijk keurig afgewogen met koperen geijkte gewichten. Tot de collectie behoren verder een oude koffiebovenbrander, Sunlight zeep in verpakkingen vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden, een groot assortiment aan blikgoed, en het bijna complete assortiment van producten die klanten konden ‘kopen’ met het (zeer Nederlandse) spaarzegelsysteem van onder andere Nutricia, D.E. en Droste.

Een bezoek aan het museum kan je doen terugverlangen naar grootmoeders tijd. Om nog maar te zwijgen van alle lekkernijen van toen! Allemaal te koop in het winkeltje beneden. Trakteer jezelf en elkaar op pepermunt, vele soorten drop en andere snoepjes en help hiermee gelijk het museum, dat kan bestaan door de verkoop van snoep en particuliere giften.

Let op: het museum is tijdelijk gevestigd aan de Wittevrouwenstraat 30. Eind 2019 verwachten ze weer terug te verhuizen naar het 17e eeuws huisje dat ligt aan een binnenplaats tussen Hoogt en de Lange Jansstraat

Algemene informatie

maandag-
dinsdag12:30 - 16:30 uur
woensdag12:30 - 16:30 uur
donderdag12:30 - 16:30 uur
vrijdag12:30 - 16:30 uur
zaterdag12:30 - 16:30 uur
zondag-

Open

Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag.

Adres

Wittevrouwenstraat 30, Utrecht

Contact